Detoxen heeft als functie om het lichaam te reinigen/te ontgiften. Detoxen gebeurt in het ziekenhuis en in verslavingsklinieken met als doel om jou te helpen bij het stoppen van het gebruik van alcohol en/of drugs. De verslaving kan soms zo ernstig zijn dat er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer men stopt met “gebruiken” en dat daar verdere medische behandeling voor nodig is. Dit verstaan we onder detoxen.

Dan hebben we nog de detox/sapkuur die beweert jouw lichaam te reinigen binnen een (kleine) week tijd. Je lichaam bouwt zogenaamd afvalstoffen op in het lichaam die niet zomaar opgelost worden door het lichaam zelf en een detox krijgt dit wel voor elkaar. Lieve mensen, dit is pure ONZIN. Als onze organen, maag, lever, darmstelsel, niet instaat zouden zijn om onze dagelijkse voedsel te verwerken, dan hadden wij met zijn alle een heel groot probleem. Als jij denk dat brandnetel, kaneel, kardemom, kruidnagel, kruizemunt, gember etc. een betere werking heeft dan ons eigen maagzuur, darmsap en pancreasap dan zit je er erg ver naast. Ons lichaam is prima in staat om voedingsstoffen en zelfs giftige stoffen te verwerken en af te breken en heeft daar geen hulp bij nodig van een duur betaald sapje. Desondanks ligt onze gezondheid gevoelig en als we even slecht met ons lichaam omgaan dan zouden wij allemaal niets liever willen dan ons schuldgevoel op een snelle manier weg werken middels een nieuw wondermiddel. Logisch, maar helaas.

Dan heb je nog de andere werking van zo’n detox/sapkuur, namelijk TOT WEL 5KG AFVALLEN IN 1 WEEK! De reden dat jij afvalt heeft met het volgende te maken. Jij houdt waarschijnlijk niet (of nauwelijks) je kcal inname op een dag bij en de kans is dus groot dat jij dagelijks zo’n 2000 kcal binnen krijgt. Je start met een sapkuur/detox en 70 tot 100% van jouw maaltijden worden vervangen voor drankjes met weinig kcal. Of te wel, de kans is groot dat jij nu ineens nog maar 1000-1200 kcal binnen krijgt op een dag i.p.v. de 2000 kcal die je voorheen tot je nam. Houd je dit een week vol, dan heb je over een week ineens een tekort van zo’n 7000 kcal en dan val je inderdaad af. Ligt dit aan de sapjes of zou dit misschien komen omdat de kcal die je binnen krijgt nu ineens veel lager ligt dan de kcal die je op een dag verbruikt? Kcal in Vs Kcal out = energiebalans.

De kans is daardoor in de eerste week ook vrij groot dat je inderdaad goeie cijfers haalt op de weegschaal. Tot mijn spijt moet ik je mededelen dat bij deze cijfers maar een klein gedeelte vet zit dat je kwijt bent. 5 kg vet verliezen in 1 week is namelijk ONMOGELIJK. Om 1 kg vet te verbranden moet je 7000 kcal extra verbruiken in de week. 5 kg x 7000 is 35.000 kcal in 1 week extra verbruiken gaat je nooit lukken. Om dat even in perspectief te plaatsen: Zou je 7 dagen lang, iedere dag, een marathon lopen EN niks eten al die dagen, dan nog verbrand jij geen 35.000 kcal.

Wat is die 5 kg die je kwijt bent dan wel? Een combinatie van vocht, vet en spiermassa. Kun je je dan echt niet beter voelen door een sapkuur? Ja zeker wel, de kans is vrij groot dat jij nu veel meer vitamine en mineralen binnen krijgt dan voorheen doordat de sapjes die jij drinkt uit groente en fruit bestaan. Daarnaast is het placebo effect erg groot bij dit soort producten. Nogmaals doordat onze gezondheid erg gevoelig ligt in deze huidige maatschappij wil jij niets liever geloven dan dat de werkzame stoffen en vitamines (waarvan jij de werking niet eens weet) die erin zitten ook echt het effect geven als dat de verpakking doet geloven. Zegt de verpakking dat jij je na 2 of 3 dagen een stuk energieker voelt en jij wilt dat graag geloven, dan voel jij je na 2 of 3 dagen ook echt energieker, je brein is sterker dan jij denkt.

De beloftes die een detox met je doen lijken allemaal heel aanlokkelijk, maar hou het geld van deze dure kuurtjes liever in je zak. Shortcuts naar succes zijn er simpelweg gewoon niet. Ga eens nadenken over een lange termijn doelstelling en knip deze op in kleinere doelen om jouw gezonde levensstijl behapbaar en eigen te maken. Kom je er niet uit en wil je het geld dat je hebt bespaart aan die sapkuurtjes toch graag uitgeven? Vraag dan hulp bij een personal trainer of lifestyle coach, zij hebben de kennis en expertise om jou daarbij te helpen.

WhatsApp chat