Reverse Dieting

We herkennen allemaal wel de uitspraak “mijn lichaam is in slaapstand” of “mijn lichaam staat in de spaarstand”. Hoewel deze uitspraken niet volledig juist zijn, zit er wel een kern van waarheid in.

Wat gebeurt er tijdens de overgang van afvallen naar normaal eten of juist aankomen?

Zodra jij in een kcal tekort zit worden er allerlei processen in werking gezet om jou meer te laten eten (helaas). Door minder te eten dan jouw lichaam nodig heeft geef jij een signaal af aan het lichaam dat het niet goed gaat. Je zult naar een aantal dagen/weken meer honger ervaren en dat de verzadiging van eten afneemt (herkenbaar dat je na een zak chips er handig nog een op kan?).

Hier blijft het echter niet bij. Je lichaam is bijzonder goed in overleven en zal steeds efficiënter omgaan met zijn energie. Oftewel je lichaam gaat manieren zoeken om minder kcal te verbranden zodat je “langer kan overleven” (handig, 1000 jaar geleden).

Het welbekende jojo-effect in full effect.

Doordat je lichaam efficiënter wordt met energieverbruik zal je stofwisseling dus ook echt vertraagd zijn na een dieet fase, wat dus betekent dat je energiebehoefte lager ligt dan toen je begon met diëten. Weer gaan eten zoals voorheen is dan niet verstandig omdat je dan gegarandeerd weer je verloren gewicht terug aanzet.

Hoe doorbreek je dit dan? Door Reverse Dieting. De naam zegt het eigenlijk al, je gaat andersom diëten door telkens je kcal een klein beetje te verhogen. Door de kleine toename in kcal per keer leer je je lichaam om te gaan met deze verhoging en zal je geen vet aankomen. Kan dit echt? Ja dit kan echt!

Wanneer je reverse dieting goed toepast kun je tot wel 1000 kcal meer eten (zonder aan te komen uiteraard) dan je kon voor dat je begon met diëten. Dit is dan ook DE manier om om te gaan met je voeding NA een dieet. Je valt af à brengt langzaam je kcal omhoog à komt geen vet aan à kan tot wel 1000 kcal meer eten dan je ooit kon zonder aan te komen.

De tijd die je kwijt bent aan reverse dieting moet ongeveer gelijk zijn aan de weken die je gedieet hebt. Reverse dieting is dan ook zeker geen shortcut naar succes maar wel de beste manier en meest verantwoorde manier. Nieuwsgierig geworden naar deze manier van diëten? Stuur dan een email naar xander@moderntrained.nl.

 

WhatsApp chat