Spaarstand

“Mijn lichaam verbrand geen vet want ik zit in de spaarstand” of “Ik eet TE weinig kcal, daardoor val ik niet meer af”. Is dit zo en bestaat er zoiets als de spaarstand?

Kort door de bocht is het antwoord: Nee.

Kijk maar eens naar iemand met Anorexia en vraag je dan nog maar eens af of de spaarstand bestaat. En er sterven nog steeds dagelijks kinderen ter gevolgen van honger.

Val je niet af, dan eet je gewoon te veel of je beweegt te weinig.

Maar hoe komt het dan toch dat je niet oneindig met dezelfde hoeveelheid kcal kunt afvallen? Dat heeft te maken met verschillende factoren.

Je lichaam wordt energiezuiniger en zal proberen jou energieverbruik (lees kcal verbruik) naar beneden te krijgen. Dit begint al met kleine dingen. Ben jij zo iemand die altijd zenuwachtig met je been op en neer beweegt als je je verveeld? Dit soort trekjes zullen na verloop van tijd afnemen. Ook denk je 2x na om de fiets ipv de auto te pakken wanneer je “honger” hebt. Grote kans dat jij deze veranderingen niet eens opmerkt daardoor lijkt het aannemelijk dat je in een soort spaarstand verkeerd.

Daarnaast verbruik je op 80kg meer kcal dan wanneer je 75kg weegt. Val je af, dan zal je verbruik ook naar beneden gaan (adaptieve thermogenesis). Het verplaatsen van een lichaam van 80kg zal meer energie kosten dan een lichaam van 75kg. Zo werkt het niet helemaal, maar zo is het wel makkelijk te begrijpen.

Wanneer je afvalt en onder je energiebehoefte dan vindt er in de verhouding Ghreline en leptine een verandering plaats. Ghreline wekt het hongergevoel op wanneer het aantal vetreserves in je lichaam daalt. Daarnaast zorgt leptine in het lichaam voor het verzadigingsniveau in het lichaam (de mate of je volzit). Herken je het gevoel dat je alles bij de Mc donalds wil bestellen en er van overtuigt bent dat je alles op eet? Juist, Ghreline en Leptine.

Tot slot is het zo dat onze hersenen geprogrammeerd zijn om energierijk voedsel als voorkeur te geven in een tijd van schaarste/honger.

Kortom het wordt je op alle vlakke niet makkelijk gemaakt, spaarstand lijkt dus aannemelijk, maar niet is minder waar. Je lichaam wordt energiezuiniger en/of je gaat onbewust (stiekem) meer eten dan je zou willen.

WhatsApp chat